Csülkös bableves



Hozzávalók: 

• 50 dkg száraz tarkabab 
• 1 nagy vöröshagyma 
• olaj 
• 50 dkg csont nélküli csülök 
• 10 dkg csont nélküli füstölt csülök 
• 2 nagyobb sárgarépa 
• 2 nagyobb petrezselyemgyökér 
• 1 csokor petrezselyem 
• 1-2 zeller zöld 
• 1 közepes zeller 
• 3-4 gerezd fokhagyma 
• 5 db szemes fekete bors 
• őrölt fekete bors 
• só 
• 2 ek. pirospaprika 
• 1-2 ek. liszt + 1 ek. zsír 
• 2 kisebb egész babérlevél 
• tejföl a tálaláshoz 
• szárított, csípős cseresznye paprika 


Elkészítése:
  
1. A babot átválogattam, megmostam, egy éjszakára bő hideg vízbe áztattam. 
2. Másnap a babot leszűrtem, a csülköt kisebb darabokra vágtam, a hagymát apróra, a zöldségeket kockákra szeltem. 
3. A hagymát olajon üvegesre pároltam, félrehúztam a tűzről, majd - állandó kevergetés mellett - hozzáadtam a pirospaprikát és a lisztet. 
4. A fazekat visszatettem a tűzre, pár percig kevergettem, majd felöntöttem kb. 2 liter vízzel (zöldségalaplevet is használhatunk). 
5. Beletettem a húst, a zöldségeket, a babot, ízesítettem a fűszerekkel, hozzátettem az összekötözött 2-2 szál petrezselyem és zeller zöldet (ezektől a legvégén megszabadultam). 
6.Közepes lángon fedő alatt addig főztem - 15 percenként megkevergettem-, amíg a hús, a zöldségek és a bab meg nem puhultak. A szokásos módon - lisztből és zsírból - rántást készítettem, majd berántottam vele a levest. 
7.Beledobtam az apróra vágott petrezselymet és még kb. 10 percig hagytam egy kicsit főni.

Még több infót az elkészítéséről itt találtok!: http://mezesfinomsagok.blogspot.hu/2010/11/csulkos-bableves-fustolt-sajtos.html


forrás: http://mezesfinomsagok.blogspot.hu/2010/11/csulkos-bableves-fustolt-sajtos.html
kép: http://mezesfinomsagok.blogspot.hu/
Főoldal